Paråkning är en av de fyra grenar som ingår i sporten konståkning, tillsammans med singelåkning, isdans och synkroniserad konståkning. Som namnet antyder är det en gren där två åkare (en man och en kvinna) tävlar tillsammans. Liksom inom singelåkningen tävlar paren med två program: ett kortprogram och ett friåkningsprogram.

På samma sätt som inom singelåkningen finns också vissa obligatoriska element som måste finnas med i dessa program, men de är av förklarliga skäl annorlunda. De obligatoriska elementen inom paråkning är lyft, kast, tvist, dödsspiral, parpiruett och sida vid sida. Lyft innebär att mannen lyfter kvinnan, samtidigt som han roterar eller färdas över isen. Det finns olika grepp som gör lyften svårare eller lättare, till exempel grepp vid midjan, grepp med handen mot höften eller grepp hand mot hand. Också elementet tvist kan sägas vara ett slags lyft. Det börjar med att mannen assisterar kvinnan i ett hopp, varefter hon fångas av mannen i rotationen och sätts ner i landningen. Ett liknande element är kastet, där kvinnan bokstavligen kastas iväg i ett hopp av mannen, och sedan landar själv.Maria_Mukhortova_and_Maxim_Trankov_at_2010_European_Championships_(3)

Det element som kanske de flesta utomstående känner igen till utseendet är dödsspiralen, vars dramatiska namn matchas av ett dramatiskt utförande. Elementet går till så att mannen snurrar på plats, med ena taggen i isen, medan han håller i kvinnans hand. Kvinnan roterar runt mannen på ett djupt skär, så att hon ligger nästan parallellt med isen. Svårighetsgraden kan höjas eller sänkas beroende på vilket skär kvinnan står på, och om rotationen går framåt eller bakåt.

I paråkning kan piruetter utföras på två sätt: antingen genom att åkarna roterar sida vid sida, eller genom att de snurrar runt samma axel, och utför en piruett tillsammans. Det sistnämnda är en så kallad parpiruett. Det förstnämnda är ett exempel på elementet sida vid sida, då åkarna utför element från singelåkningen (som hopp eller piruetter) bredvid varandra i unison.

Oavsett vilken gren inom konståkning man utövar, har alla konståkare något gemensamt, nämligen problem med fötterna. Eftersom de tränar åtskilliga timmar i veckan i skridskor som av nödvändighet måste sitta hårt och väl åtsnörat, är problem som skavsår, blåsor och nageltrång inte ovanliga. Om du också lider av nageltrång, och vill ha hjälp med att bli av med det så snabbt som möjligt, kan du gå in på KRY.se, där du kan få skriftliga råd direkt, och även tala med en läkare om det behövs.

Taggar