För en lyckad träning är återhämtning A och O. Det är grundläggande för att få de resultat du eftersträvar med din träning. För att kunna förvandla din kropp till ett par laddningsbara batterier finns det vissa saker du bör tänka på efter ett avslutat träningspass. Återhämtning är något du bör syssla med oavsett om det rör sig om styrke- eller löpträning. Det är också något man alltid bör göra efter varje pass. Nedan kommer lite tips på vad man ska tänka på när man återhämtar sig efter träningen.

Ät rätt
Rätt kost är viktigt när det kommer till återhämtning. Efter träning ska du äta kolhydrater, helst pasta. Kolhydrater är viktigt för att du ska kunna bygga energi och klara av nästa träningstillfälle. Försök få i dig kolhydraterna inom en timme efter att du har tränat. Man ska också få i sig proteiner efter träning för att bygga upp musklerna.

Massage
Efter träning är det smart att ge sig självmassage. Kanske be en vän massera dig eller rentav köpa en massage. Massage minskar riskerna för muskelömhet efter intensiv muskelbelastning vid ett träningspass.

Varva ned
Efter hård träning så ska man jobba med nedvarvning. Nedvarvning kan se olika ut beroende på vad vad för slags träning man utfört och hur bra tränad man är själv. Men en promenad i en relativ snabb takt efter träning är alltid att rekommendera. Förslagsvis på väg hem från gymmet.Återhämtning 2

Kyl ned dig
Efter träning så är det viktigt att duscha och då inte enbart för att du inte ska lukta svett och undvika att vara ohygienisk. En kall dusch efter träning kyler ned dina muskler vilket försvårar risken för inflammationer i musklerna. Runt 15 grader kallt vatten rekommenderas.

Stretcha
Det sista tipset borde vara en självklarhet. Vi har fått höra om det redan från grundskolans gympalektioner. Trots detta är det förvånansvärt många som negligerar råden eller helt enkelt inte orkar stretcha efter träning. Dock ska man inte stretcha direkt efter träning, forskning har visat att det är mycket effektivare att vänta några timmar innan man börjar stretcha.

 

Nu vet du hur man ska bete sig efter träningen. Lika viktigt som det är  att ha en bra löpstil eller att utföra gymövningar på rätt sätt så ska man se till att återhämta sig bra efter ett svettigt träningspass.

Taggar