Konståkning är en klassisk vintersport som blev en olympisk gren 1908. Man tävlade alltså i konståkning i OS-sammanhang innan den första vinterolympiaden inträffade och sporten var då en del av sommar-OS. Kvinnor fick tävla i konståkning från och med 1902, men tävlade då tillsammans med herrarna. Det finns ett flertal konståkare som blivit kända utanför konståkningskretsar. Fransmannen Brian Joubert är ett exempel på en av samtidens mest berömda konståkare och hör just nu till värdseliten i sporten. Han har trots sin ålder på knappt 30 år redan deltagit i tre olympiska vinterspel samt vunnit tre VM-medaljer. Han har också vunnit de franska mästerskapen i konståkning vid sex tillfällen hittills i sin karriär. Precis som många andra talanger på området började Joubert träna tidigt, redan från fyra års ålder. Hans personbästa är 237,83 poäng, ett resultat som han blev tilldelad 2006 under Cup of Russia.

 

Kim Yu-Na
Kim Yu-Na är en konståkare från Sydkorea som har som främsta merit att hon vann OS-guld i Vancouver 2010. Hon tog också hem guldmedaljen i VM i konståkning 2009 och har även hamnat överst på prispallen under Grand Prix tre gånger. Hon växte upp i Bucheon och Gunpo i Sydkorea, men flyttade till Toronto för att träna 2006. Precis som de flesta andra konståkare har hon några så kallade signaturer, alltså typer av hopp som hon är extra bra på att utföra. Hennes signatur är en så kallad layback Ina Bauer som efterföljs av en dubbel axel eller dubbel axel-trippel kombination. Hon har tränat under hela sin uppväxt och utförde sitt första trippelhopp när hon bara var 10 år gammal. Kim Yu-Na är en av världens mest berömda konståkare och tillhör den absoluta världstoppen, något som hennes många guldmedaljer i viktiga tävlingar är bevis på.

 

Mao Asada
Mao Asada är en av Japans främsta konståkare under de senaste åren och en av de bästa kvinnliga åkarna i världen. Hon kom tvåa i vinter-OS i Vancouver och har också vunnit damernas singelåkning två gånger vid världsmästerskapen, bland annat under VM i Göteborg 2008. Hon var antagligen som bäst under åren 2006-2008 och ansågs av många då vara den bästa konståkaren i världen. Hade hon varit 87 dagar äldre hade hon kunnat tävla under vinter-OS i Turin 2006, men fick alltså inte delta.

Kända konståkare 1

Taggar