Konståkningsdräkter – Konståkarnas kläder med glitter och färger är ett omdiskuterat ämne som engagerar både publik och tv-tittare. Konståkningsdräkter måste göras i väldigt tunna och smidiga material för att det ska fungera att utföra de extremt svåra moment som tränas, och som bland annat ingår i tävlingsprogrammen. Vanliga snygga kläder, som klänning eller kostym fungerar inte utan skull hindra rörelser och kanske spricka under tävlan. Ömtåliga och stela tyger går inte att använda utan det är bättre med lycra och andra liknade material. Det allra viktigaste att helt klart kläderna är bekväma och inte alls stör åkaren under åket samtidigt som de måste se bra ut om man ska tävla. Nuförtiden är det tillåtet för tjejer att tävla i byxor, men de flesta väljer ändå någon form av kjol. På träning, däremot, har man oftare någon forma av tjockare strumpor runt vristerna och en tröja för att hålla musklerna mjuka och smidiga.

Ha kul på isen

Det finns precis lika många olika åsikter om hur riktigt bra konståkningsdräkter ser ut som det finns åskådare eller tittare vid tv:n. Men alla åkning är inte tävling, och alla tävlingar är inte för vuxna. När det gäller barn så är de ofta lite bättre på att gå utanför ramen, och kan mycket väl tänka sig att välja en annan typ av dräkt på isen vilket kan vara riktigt kul när man tröttnat på glitter och glamour. Det är det oväntade som skapar wow-känsla hos en konståkningsdräkt, något som exempelvis designern Lars Vallin tog fasta på när han skapade en helt blodröd klänning till Viktoria Helgesson. Idag är det inte ovanligt att berömda designers gör dräkter åt konståkningsstjärnorna, och Vera Wang, Christian Lacroix och Roberto Cavalli har alla skapat kreationer som burits under tävlingar i VM och/eller OS. Man säger att ”less is more” men det är en sanning med modifikation när det gäller just konståkningskläder. Deras ”less” är mer som ett varligt ”more” och en dräkt utan några glittrande stenar någonstans, volanger eller spännande skärningar finns inte på tävling.

Hur länge håller en dräkt?

En dräkt som är klädd med glittrande strass måste tvättas av proffs, så den lämnas på kemtvätt. En dyre designklänning lämnas inte bort till vilken tvättinrättning som helst, utan det finns de som specialiserat sig på att ta hand om svårare kläder. Ska du själv tvätta dina konståkningskläder, och du vet att de tål att tvättas i maskin, ta en extra till på tvättetiketten. Ett kardinalfel du kan göra är att slentrianmässigt hälla i lite sköljmedel för att få plaggen att dofta gott och bli mindre statiska. Gör du det måste du direkt kika in på allaannonser.se efter en ny, eftersom sköljmedlet gör sönder de små elastiska trådarna i stretchmaterialet och för din dräkt att se ut som en uppsprättad golfboll med gummiband som sticker ut överallt ur tyget. Å andra sidan behöver du inte så fina kläder när du tränar, utan fokus ligger på att ha kläder du kan röra dig i, inte fryser i eller blir för varm i, och som är lätta att ta hand om.