Konståkning är sport som lockar många eftersom den är tämligen unik. Det är en bedömningssport där domarna och den tekniska panelen har till uppgift att avgöra kvaliteten i ett program och i enskilda hopp och piruetter. Även om konståkning inte är en stor publiksport i Sverige är det många som är intresserade av att titta hemma. Om du vill se de största tävlingarna i konståkningsvärlden har Canal Digital ett stort utbud av kanaler via parabol. För dig som vill bli bra på konståkning gäller det att du har mycket god fysik. Att man kan röra sig obehindrat på isen är givetvis ett absolut måste och det första man börjar träna på är att hålla balansen med skridskorna. Den som är intresserad av att börja med konståkning kan vända sig till ett flertal klubbar runt om i landet. Om man är förälder till ett barn som vill börja med konståkning börjar man med att köpa ett par skridskor av bra kvalitet.

 

Hur väljer man ut ett par skridskor?
Konståkning innehåller flera avancerade moment, vilket ställer höga krav på skridskorna man använder sig av. Om skridskorna inte är tillräckligt bra finns risken att barnet skadar sina vrister eller fötter genom att han eller hon står snett. Om man har problem med att hålla balansen på grund av undermåliga skridskor är det också lätt hänt att man tappar intresset inom kort. Eftersom konståkningsskridskor av hög kvalitet kan vara en relativt dyr investering är det många som gärna köper second hand. Detta kan vara ett bra alternativ eftersom ett par skridskor av hög kvalitet kan hålla länge, men det är samtidigt viktigt att man kontrollerar så att de fortfarande går att använda på ett säkert sätt. Man bör alltid se till så att lädret i skaftet är hårt och inte viker sig.

 

Längd och bredd för konståkningsskridskor
Ett problem när det gäller skridskor till barn är att det är svårt att se till så de är av rätt storlek när barnet växer. Skridskorna får inte vara för stora eftersom detta gör det svårt att hålla balansen. En tumregel är att skridskorna bör ha ett innermått som är ca 0,5 – 1 cm längre än fötterna. Här hittar du några praktiska tips på hur du kan avgöra vilken storlek som passar.

Blue ice skates

Taggar