Konståkning handlar inte bara om att åka runt på isen och se vacker ut, det är så mycket mer än så. Det är en riktig sport och finns till och med som en gren i Olympiska Spelen. Man åker i olika program med olika svårigheter och man bedöms efter bland annat konstnärligt utförande, det vill säga teknik, koreografi, sammanbindande steg, tolkning av musiken och utförande. Sedan bedöms man även efter de tekniska elementen såsom hopp, piruetter och liknande. Det är en sport som det dessutom är lätt att skada sig i och eftersom man inte åker med hjälm är det lätt att få bland annat tandskador. Då kan man vända sig till distriktstandvarden.se för att få akut hjälp så att man kan ge domarna ett riktigt vackert leende vid nästa tävling.
Ryssarna dominerar bland världsrekorden
I konståkningstävlingar så som VM dominerar ryssarna i antalet världsrekord. Det är inte helt ovanligt att kunna säga att en ryska satte nytt världsrekord i konståkning. De drillas ofta redan som riktigt små barn i olika sporter och konståkning är inget undantag. Den nuvarande kvinnliga världsmästaren heter Jevgenija Medvedeva och är endast 17 år gammal. Hon har hela två VM-guld och det väntas nog bli fler för denna duktiga tjej. Hon föddes i Moskva 1999 av en konståkande mamma och en armenisk pappa. Hon drillades på isen redan som treåring av tre olika tränare och som trettonåring deltog hon i sin första stora nationella tävling där hon slutade på en åttonde plats i seniorgruppen och en sjätte plats i juniorgruppen. Efter att ha deltagit i flera andra tävlingar tog hon sedan sitt första VM-guld 2016 i Boston. Det är dock inte bara ryssarna som kan det här med konståkning. Det finns många andra duktiga nationer, till exempel Japan, USA och Kanada. Även i Sverige är konståkning populärt och det finns idag runt 140 konståkningsföreningar i hela landet.
Mer en livsstil än en sport
Konståkning har funnits i Sverige sedan 1883 då Stockholms Allmänna Skridskoklubb bildades. Sverige var faktiskt i början på 1900-talet ett ledande land i konståkning och vann till och med guld i Olympiska spelen i London 1908. Det är en vacker sport och många tycker om att titta på tävlingarna hemma från TV-soffan. Det är inte för inte det även kallas isdans. Vackra och färgglada kreationer som är specialsydda till respektive tävlare, en ensam isdansare alternativt ett par som dansar runt på isen i fantasifulla koreografier och gör nervkittlande och fantastiska piruetter. Det är vanligast att man börjar med konståkning i fyraårsåldern och många av de som tränar aktivt är mellan 7 och 25 år men det finns även nybörjare som är ännu äldre och som också tävlar. Många som slutar sin tävlingskarriär arbetar sedan vidare som tränare, funktionärer eller domare då det kan vara svårt att lämna sporten helt. Det är ett bra sätt för dem att få utlopp för sin fortsatta kärlek för skridskorna. Konståkning är alltså inte bara träning på is, det är en hel livsstil kan man säga.