Konståkning är en sport som i dag inte är jättepopulär, i alla fall inte i Sverige. Det finns dock en del utövare och klubbar som håller på med sporten. Men vilken utrustning behöver man egentligen för att kunna träna och tävla i konståkning? Är det en dyr sport att hålla på med?

Utrustning utanför isen

När det gäller träning och tävling i konståkning kan man ganska snart inse att det inte bara räcker med att träna på isen någon gång i veckan. För att man ska kunna åka bra måste man träna både balans, kondition och styrka. Då behöver man träna också på sidan av isen. Ett gymkort är inte fel att ha men man kan också träna hemma. För att man ska kunna träna behöver man dock ett par bra Adidas skor som sitter bra på fötterna. Dessutom behöver man träningskläder som man kan röra sig bra i. Det behöver inte vara några speciella kläder utan ett par mjuka byxor och en vanlig t-shirt duger bra.

Bra skridskor

På isen måste man sedan ha ett par bra skridskor, vilka finns i flera olika varianter. Det som är typiskt för just konståkningsskridskor är att de i vanliga fall har små taggar längst framme på skenan. De är till för att man ska kunna hoppa, göra piruetter och avancerade steg, med mera. Det är också viktigt att skridskorna är bra slipade. Det är såklart lättare att åka med riktigt vassa skridskor än vad det är att åka med oslipade sådana. Om de är dåligt slipade är det lätt att trilla även om man utför ett moment precis som tänkt.

Det är också viktigt att skridskorna sitter bra på fötterna. De ska sitta relativt tajt för att man ska kunna åka på ett bra sätt. Glappande skridskor är inte vidare bra. Det är inte ovanligt att man får skavsår till en början och det kan vara klokt att ha lite plåster i beredskap. I de allra flesta fall slutar man dock få skav när man åkt in sina skridskor.

Skydd är bra i början

När man precis börjar med konståkning kan det vara bra att använda olika skydd som knäskydd och armbågsskydd. Då är risken inte lika stor att man slår sig när man ramlar. Ramla bör man bereda sig på att göra. Alla duktiga personer som tävlar och tränar konståkningar har ramlat flera gånger och även de duktigaste åkarna trampar snett då och då. När man vant sig vid att vara på isen slappnar man dock av mer och då är risken för skador mindre.

Åka utan hjälm

Riktigt duktiga konståkare åker ofta utan hjälm. Som nybörjare rekommenderas det dock inte att man gör det. Isen är hård och man ramlar många gånger. En hjälm ger ett mycket gott skydd om man skulle råka slå i huvudet, oavsett om man slår i hårt eller inte.